Voda všude kolem nás

10.02.2010 17:05

Tentokrát jsme se v průběhu naší plavby nezastavili na žádném ostrově, ale trochu jsme se vykoupali. Jak to, že nás ta slaná voda nadnáší, proč je v některých místech teplejší a někde naopak studenější? Proč voda, která prší z nebe slaná není, a jak vlastně vzniká déšť?

Plavba v oceánu je dlouhá a abychom se trochu rozptýlili, pokusili jsme se některé naše otázky zodpovědět pomocí pokusů. Ty jsme natočili a pro vás upravili. Třeba si některý vyzkoušíte.

Proč nás slaná voda nadnáší?

Abychom to alespoň trochu pochopili, použili jsme vodu, sůl a vejce.

Do připravené sklenice nalijeme vodu a na dno opatrně spustíme vejce. Postupně přisypáváme do vody sůl, kterou si odměříme např. podle kávových lžiček.  Občas promícháme, aby se sůl rychleji a lépe rozpustila. Po několika lžičkách soli začne vejce stoupat ke hladině vody.

 

 

A jak budou na sebe reagovat proudy studené a teplé vody?

V některých místech oceánu, může být voda teplejší díky gejzírům vyvěrajícm z nitra Země. Takovýto gejzír jsme se pokusii napodobit.

 

 

Znečištěné moře!

Novodobí piráti se mohou setkat i se skvrnami na moři způsobenými ropou nebo se silně znečištěným povrchem oceánu. Pokusili jsme se takovou situaci napodobit pomocí pokusu s medem, který simulovat mořské dno, vodou a olejem, který představoval ropnou skvrnu.

 

—————

Zpět